Nikon 400mm F:2.8G ED VR AF-S

Nikon 400mm F:2.8G ED VR AF-S

Min vurdering af Nikon 400mm F:2.8G ED VR AF-S, som jeg anskaffede for at fotografere fugle.

Nikon 400mm F:2.8G ED VR AF-S
Nikon 400mm F:2.8G ED VR AF-S

 

Jeg købte objektivet som nyt  i 2008 og har det stadigt.

Det ankom i Nikons kuffert-etui CT-404.

Jeg vil kalde det en transportkasse, da det er en hardbox med bærehåndtag, forsynet med metalforstærkninger på hjørner/kanter og kan aflåses . Naturligvis polstret indvendigt og her lå mit nye objektiv sammen med nøgler, rem og modlysblænde.

Nikon 400 2.8 er et stort objektiv og når modlysblænden monteres bliver den cirka 1/3 længere. Modlys blænden består af 2 dele, som skrues sammen med en fingerskrue og monteres på objektivet på samme måde. Det fungerer fint i det daglige og har den fordel af man f.eks. ved fotografering fra bil eller andre steder hvor pladsen kan være knap, kan afmontere den ene del og dermed gøre det nemmere at håndtere og nedsætte risikoen for at banke imod noget.

Her lidt tekniske data :

Største blænde F/2.8
Mindste blænde F/22
Objektivkonstruktion 15 elementer i 12 grupper (med 3 ED-glaselementer og 1 nanokrystal-belægning) og 1 beskyttelsesfilter
Billedvinkel 6°10’ (4°00’ med kamera i DX-format)
Nærgrænse 2,9 m (AF), 2,8 m (MF)
Maksimalt gengivelsesforhold 1/6.3
Antal blændeblade 9 (afrundet)
Størrelse på filtergevind 52 mm
Fokusering IF-system (intern fokus), autofokus med indbygget SWM og manuel fokus
Diameter x længde (forlængelse fra bajonet) Ca. 159,5×368 mm.
Vægt Ca. 4.620 g.
Medfølgende tilbehør Snap-on modlysblænde HK-33, kuffertetui CT-404, 52-mm indskruningsfilter, rem LN-1, etbensgevind

Som det ses vejer objektivet over 4.5 kg og oveni skal der så lægges et kamera. Jeg har aldrig brugt at skyde håndholdt, undtagen under forhold hvor andet ikke var muligt eller fordi jeg ikke kunne nå andet.

Et kraftigt stativ og et stativhoved som f.eks. Wemberley eller lignende er et must når dette objektiv skal anvendes optimalt. Efter at være startet med et Manfrotto Gimbal 393 hoved anvender jeg i dag et Wemberley hoved. Jeg synes denne type er den optimale. Gimbal hovedet havde den ulempe at skruerne kunne løsne sig ved brug i løbet af turen og man skulle så indimellem huske at spænde lidt efter, ellers kunne det tippe ned, når man som jeg altid brugte det ved bundmontering og ikke ophængt.

Så når man overvejer at købe objektiver i denne kaliber, skal man lige huske at der også skal lægges et større beløb til stativ og stativhoved for at få den fulde glæde af nyanskaffelsen. Og endelig bør man også anskaffe en ordentlig fotorygsæk, da man ikke kommer til at bruge transportkassen ved det daglige brug.

Objektivet kan forsynes med et 52mm pol-filter. Der sidder en filterholder længst ind mod kameraet, som kan skrues op og filter kan så ilægges her. Men vær opmærksom på at det åbenbart kun er Nikons special filter der passer. Jeg prøvede bl.a. et B&W filter, men også den var for tyk til at man kan få filterindsatsen ned igen og jeg droppede så at sætte filter i.

Betjeningsknapperne sidder fornuftigt og er nemme at komme til under brug. Udover disser knapper til f.eks. 3  focusmodes, fuldfocus/afgrænset focusområde, VR type, focushukommelse og lyd on/off ved focus, sidder der på siden en knap der skal trykkes ind og en ring der samtidigt skal drejes lidt. Denne bruges til at koble VR-funktionen helt fra eller til. Udformingen er lavet sådan for at man ikke utilsigtet skal kunne slå den fra eller til. På trods af dette lykkes det mig faktisk af og til at lave denne fejl, så inden skydning påbegyndes er det en god ting lige at kigge det hele efter. Når kameraet er på stativ kan man ikke se om VR er sat til eller ej, med mindre objektivet tippes..

En ting som focushukommelsen er jeg blevet meget glad for.  Det betyder at man kan låse focus et bestemt sted, f.eks. fuglens yndlingsgren tæt ved dig og så gemme den indstilling.  Man kan så skyde løs på alt andet andre steder og når fuglen vender tilbage, trykkes knappen ned og focus er tilbage med det samme.

Også selvom man forinden har skudt med afgrænset focusområde fra 6 meter og til uendelig, (for at sikre den hurtigste focus, da området den så skal søge i er mindre).

Så selvom fuglens gren er  4 meter væk og du brugte fuld focusområde for at stille skarpt da du gemte indstillingen og så siden har skiftet til afgrænset område fra 6 meter, så  overstyrer elektronikken dette og tillader focus alligevel –  det er altså smart .

Focus fungerer præcist og hurtig og pga.  Silent Wawe Motor foregår selve focuseringen meget lydsvagt.

Jeg har nu brugt dette objektiv i over 3 år, både timevis i frostvejr og på de varmeste sommerdage og har aldrig oplevet problemer af nogen art.

Rent skarphedsmæssigt ligger den efter min mening mindst på højde med dens lillebrødre Nikon 300mm 2.8 og 70-200mm 2.8 og slår klart Nikons egen 600 mm F4, som jeg også har.

Objektivet har som skrevet VR, altså vibrations reduktion og jeg har efter mange testskud valgt at lade den være slået til næsten altid. Det sker dog en gang imellem at jeg slår den fra når der kan skydes med hurtige lukketider, mest for at teste forskellige ting, men husk nu at sætte den tilbage igen. Hver gang.

Når VR er slået til har den 2 indstillinger, enten stativ eller normal.  Den bliver en smule “gyngende” på stativ indstilling og da jeg ikke endnu har kunnet se fordele på skarpheden eller mærke forskel på focustiden på stativ indstilling, har jeg den altid stående på normal. Ved godt der findes andre der mener noget  andet, men dette er så min erfaring. Sidder man med en fugl tæt på og skal placerer ét focuspunkt lige i øjet er det nemmere, når det man ser i søgeren står helt stille end når det gynger lidt op og ned. Jeg har taget rigtig mange af skud af f.eks. isfuglen på tæt hold på normal indstilling og har fået gode skud på lukketider helt ned til 1/200 -1/250  hvor focus ligger i øjet og fuglen har sat stille.

Husk at VR ikke hjælper til med at få motivet til at sidde stille :-), så  der kræves stadig væk en lukketid der kan fryse fuglens evt. bevægelse..

Hvis man har objektiv/kamera godt fastspændt og skal lave skud med lang lukketid, anbefales det fra forskellig side at sætte den på stativfunktionen ved f.eks. måneskud m.v. Det er så ikke lige det jeg har brugt min mest til :-)..

Objektivet har en god modstandsdygtighed overfor regn og støv og jeg har aldrig oplevet problemer under disse vejr forhold, dog har alt en grænse og står det ned i stænger kommer regnfrakken på eller den pakkes væk.

Telekonvertere

En anden stor fordel er at 400mm 2.8  fungerer med alle Nikons telekonvertere og ikke mindst med en brugbar autofocus selv med TC 2.0.

Som fuglefotograf og udfra behovet om at kunne focusere på flyvende fugle har jeg dog følgende kommentarer til brug af TC på 400 2.8:

Nikon TC 1.4 Fungerer rigtig fint efter min mening og har ingen problemer med at anbefale at bruge den på 400 2.8. Focushastigheden nedsættes kun lidt og billederne mister ikke meget i detaljegraden.
Nikon  TC 17 Fungerer ok i klart vejr/solskin, men er det gråvejr/kontrastløst kan det give problemer med få focus, og det kan generelt  mærkes på focus at der er kommet en konverter på.
Nikon TC20 Autofocus fungerer, men efter min mening for langsomt til flyvende fugle generelt. Kan bruges ved stillesiddende fugle.

Jeg har endnu  ikke haft mulighed for at prøve den nye Nikon TC2.0EIII sammen med min 400mm 2.8.

Husk at blænden ændrer sig ved brug at TC og at man mister lys samt tag hensyn til de ting jeg har beskrevet ovenfor..

Jeg  blænder altid et  til 2 trin ekstra ned ved brug af telekonverter, det strammer lige det hele lidt op, jo større faktor jo mere behov for at blænde ned.

Eksempler :

Med Nikon TC 1.7 på 400 2.8 får man på FF en brændvidde på 650mm (ja, det burde give 680, men det har Nikons ingeniører ikke fundet ud af endnu) :-)

Monteret på DX-kamerahus med cropfaktor 1.5  f. eks D7000/D300S får man så en brændvidde på 1000mm, ja det burde så logisk være 1020mm, en igen bliver det rundet ned.  Største blænde bliver så oprundet 5 (1.7×2.8), her skyder jeg så på 5.6 eller 6.1 alt efter lyset den pågældende dag.

Med Nikon TC2.0  på 400 2.8 får man på FF en brændvidde på 800mm .

Monteret på DX-kamerahus med cropfaktor 1.5 f. eks D7000/D300S får man så en brændvidde på 1200mm.

Største blænde bliver så  5.6 (2×2.8), her skyder jeg så på 7.1 eller endnu mindre, da netop TC 2.0 ellers bliver for ulden efter min mening . Og derfor er der sjældent så meget lys tilbage at lukketiden kan blive så kort som skud af hurtigt flyvende fugle kræver, samt det faktum at den får noget sværere ved at focusere, med tab af skud til følge.

Konklution

Alt i alt fremstår Nikons Nikon 400mm F:2.8G ED VR AF-S,  som et højttydende og  solidt bygget objektiv og ting som Nano Crystal Coating og ED  elementerne er vedvirkende til den høje kvalitet dette objektiv leverer.

Mit har som sagt fungeret upåklageligt i alle de år jeg har haft det og jeg vil uden tøven anbefale det til andre.

Det er og bliver mit første valg af objektiv når jeg har mulighed for at rent fysisk at  komme tæt på motivet, p.g.a. billedkvalitet, hurtig focus og dens forholdsvis lille nærgrænse på knap 3 meter..

Man må også forvente et top produkt når prisen ligger på den anden side af 60000 danske kroner.

Eksempler

f/8 - 1/3200 - iso 800
f/8 - 1/3200 - iso 800
f/.4.5 - 1/3200 - iso  200
f/.4.5 - 1/3200 - iso 200
f/.4.5 - 1/3200 - iso 250
f/.4.5 - 1/3200 - iso 250

 

f/.3.5 - 1/2000 - iso250
f/.3.5 - 1/2000 - iso250

 

About Torben (TAVAN)

Natur- og fuglefotograf som har rundet de 50 år. Tager fuglebilleder fordi jeg gerne vil få folk til at se hvor skøn en natur vi har og hvor spændende, smuk, rørende og dramatisk fuglenes verden er. Jeg er bosiddende i Sdr. Jylland og besøger derfor mest lokaliteter i dette område, men tager gerne til f.eks. Sverige flere gange årligt og enkelte ture til Tyskland er det også blevet til. Har haft fornøjelsen at levere fotos til diverse blade og bøger, samt til NG. Udover dette holder jeg foredrag om fuglefotografering i vinterhalvåret og er i øvrigt meget aktiv på nettet når vejret holder mig inde. Bruger i dag mere tid på at lære om fuglene på via nettet end på selve upload af billeder. Men størstedelen af min tid bruges stadig derude hvor det sker og alt kan ske. Se evt. et lille udvalg af mine billeder her : http://tafoto.phosee.dk/personal