Canon G1x

Kompakt power Canon G1X

Jeg har længe gået og overvejet at købe mig et kompaktkamera. Tanken var til ferie og andre situationer hvor man ikke gider slæbe det store DSLR med. Jeg har altid droppet ideen fordi jeg syntes kvaliteten fra de små kameraer har været for dårlig. Det gik fint så længe der var rigeligt med lys, men så snart lyset forsvandt og isoen kom op røg kvaliteten totalt i vasken.

Jeg fik Canon G1X til test lige før en lille mini ferie i London og min tanke var jeg tager den med super sted og teste, men jeg pakkede også min 5D mark II for jeg skulle jo ikke gå glip af noget….

Så her følger en lille field test fra London :)

Features

  • Stor 14,3 MP CMOS, DIGIC 5, HS System
  • Kompakt 4x zoom; Intelligent IS
  • 7,5 cm (3,0″) LCD-skærm, der kan vippes og drejes; optisk søger
  • Fuld manuel kontrol, RAW, DPP
  • Full HD, HDMI
  • High-speed Burst HQ
  • Smart Auto
  • Omfattende tilbehør
  • HDR og ND-filter
  • Undervandshus (til 40 m) (tilbehør)


Det første indtryk

Der er ingen tvivl om at der findes pænere kameraer på markedet. Canon G1X er ikke nogen skønhed med et minimalt antal knapper. Hvis det er dit ønske så er det nok ixus serien du skal kigge på :)

Hvad så med retro effekten?? Der er mange kameraer på markedet i dag, som spiller lidt på retro effekten. Kameraet skal ligne et gammelt analog også er det smart…. Her kan Canon’s G1X heller ikke være helt med. Det har ting som ligger lidt i stilen og den tipper klart mere den vej end imod ixus serien. All in all ligger den dog nok midt i det hele og kan se lidt rodet ud.

Rodet er det dog overhovedet ikke når du skal bruge kameraet. G1X har rigtig mange funktioner direkte på kameraet så der ikke skal rodes i menuerne. Det er for mig en kæmpe fordel og for de fleste mere seriøse fotografer er det en befrielse ikke at skulle grave i menuerne.

Designet er altså ikke i højsædet, men det er derimod funktionaliteten og det betyder i sidste ende nok også en del mere for målgruppen.

 

Kameraet

Canon G1x
Canon G1x
Canon G1x - bagside
Canon G1x – bagside

 

In the Dark

Normalt kæmper kompakt kameraer rigtig meget med iso støj. Canon G1x er  udstyret med en større sensor en langt de fleste kompakt kameraer og det kan virkelig ses på billede kvaliteten. Jeg havde kameraet med ude om aftenen i London i den mørke Underground.

Der er ingen tvivl om det ikke er et fullframe dslr, men hold da op hvor gør den det godt når man tænker på det er et kompakt kamera.

 

Night time in London
Night time in London
Varm mad på Camden Market
Varm mad på Camden Market
Iso'en går ikke ud over farverne
Iso’en går ikke ud over farverne
Sort / Hvid @ ISO 800
Sort / Hvid @ ISO 800
Sort / Hvid @ ISO 800
Sort / Hvid @ ISO 800

For et kompakt kamera er G1x rigtig imponerende og det bedste jeg har haft fat i.

 

RAW Dynamic range

Der er ingen tvivl om at Canon’s G1x har arvet nogle ting fra dslr verdenen. Skal du have det optimale ud af kameraet skal du derfor tage dine billeder i RAW format.

Da kameraet klart er mindet mod folk med stor interresse i foto verdenen vil de fleste nok udnytte dette.

Det er en super fed opvelse at side og redigere filerne fra G1x. Det dynamiske område er virkelig stort og man får den rå kraft fra raw filerne.

Dynamisk område
Dynamisk område

Billedet her er taget på National History Museum direkte imod de super flotte vinduer. Detaljerne ses tydeligt i de flotte søjler og væggen uden at vinduet er blevet en stor lys klat.

Camden Streets med Canon G1x
Camden Streets med Canon G1x

Her er detaljer både i butikken og himlen henover.

Red Bus
Red Bus

Solen rammer direkte ned i kameraet og alligevel har vi fine detaljer på guideden der står i mørk skygge uden at bygningen i baggrunden forsvinder.

Hvidbalance

Raw betyder selvfølgelige at der er mulighed for at indstille hvidblancen i computeren efter billedet er taget. Jeg var dog meget imponeret over hvor præcis hvidblancen egentlig er i det lille G1x.

Hvidbalance i Underground
Hvidbalance i Underground

Billedet her er taget kørende i undengrunden – perfekt er det ikke, men i det ekstremt blandede lys gør kameraet det rigtig godt.

M&M's butik
M&M’s butik

Et billede taget sent om aften i en M&M’s butik. Her er ikke noget af det gule lys vi så ofte ser.

Detaljer

Selvom man er lille kan man godt give god billede kvalitet. canon G1x levere rigtig flotte billeder og når man tænker på det er et kompakt kamera så er der ikke noget at komme efter.

Tower of London
Tower of London

Billedet her er taget i modlys hvilket kan gå ud over kontrast og skarphed og alligevel formår det lille kamera at give god detaljer i fuglen.

100%
100%
Fine detaljer fra Horse Stables
Fine detaljer fra Horse Stables
Kanon flotte detaljer
Kanon flotte detaljer

 

Fokus

Kameraets fokus fungerer helt ok, men der er ingen tvivl om at det ikke er et dslr. Kameraet er nok ikke valget hvis du primært skyder action, men som ferie kamera gør kameraet det helt ok.

Autofokussen er altså ikke noget at prale, men klarer sig helt fint til normal brug.

Der var dog en ting som drillede mig lidt. Normalt når man har et kompakt kamera i hånden kan man gå rigtig tæt på. Den lille sensor i de fleste kompakt kameraer gør dem gode til macro billeder. G1x er som tidligere nævnt udstyret med en større sensor og det gør desværre at den ikke er så god til macro billeder.

Jeg oplevede et par gange at jeg ikke syntes kameraet kunne komme tæt nok på. Det er var nok lidt en kombination af motivet og det at man har vendet sig til et lille kamera kan komme tæt på.

 

Go Big

Jeg var på turen til London et smut forbi Kings Cross Station og den indbød jo nærmest til at stort billede.

Da Canon G1x ikke lige frem lever helt op til min 16 mm på  mit 5D Mark II måtte jeg finde en anden løsning. Den mest åbenlyse var et panorama.

Jeg snuppede hurtigt et par striber håndholdte billeder og efter en tur i Photoshop endte jeg op med følgende.

Kins Cross Station - Canon G1x - Panorama
Kins Cross Station – Canon G1x – Panorama

Billedet her er selvfølgelig en lille udgave. Originalen er på ikke mindre end 12.064 x 4205 pixels. Det skulle være nok til et rimelig stort print :)

 

Test billeder

Der findes rigeligt med tekniske test på nettet som regner og måler på et kamera i hovede og r..

Billederne her er som de andre i testen billeder lavet ved brug af kameraet i den virkelig verden. Det er kort sagt noget af det jeg fik presset ud af det lille kamera på 3 dage.

 

Underground
Underground
Modlys i blomster butik
Modlys i blomster butik
Tower Guard
Tower Guard

 

A look down
A look down
London Eye top view
London Eye top view
The Shard
The Shard
River Thames
River Thames
Mind the Gap
Mind the Gap
Camden Lock
Camden Lock
Camden Lock
Camden Lock
Camden Lock
Camden Lock
Camden Lock
Camden Lock
Camden Market @ Camden Lock med Canon G1x
Camden Market @ Camden Lock med Canon G1x
Camden Market @ Camden Lock med Canon G1x
Camden Market @ Camden Lock med Canon G1x
Camden Market @ Camden Lock med Canon G1x
Camden Market @ Camden Lock med Canon G1x
Horse Tunnel Market
Horse Tunnel Market

 

Bar midt i Camden Market

Camden Lock
Camden Lock
Mesuem i London
National History Museum i London

 

Konklussion

Canon G1x er ikke lige frem det billigste kompakt kamera. Faktisk kan du få et fint lille dslr kamera for de samme penge.

Et lille dslr er dog stadig ret stort og selvom Canon G1x på ingen måde er det mindste kompakt kamera så er det stadig betydeligt mindre end et dslr.

For mig er det størrelsen og kvaliteten der gør Canon G1x til en sikker vinder. Skulle jeg slæbe et dslr med så kunne jeg lige så godt tage mit 5D Mark II. G1x er lille nok til at jeg kan have det i en stor lomme og det kommer ikke til at ske med et dslr hellere ikke de små modeller.

Mirrorless kameraer er hellere ikke rigtig løsningen. De fylder ikke meget når du ser dem i butikken. De bliver dog typisk vist med en fast optik. Hvilket betyder ingen fleksibilitet hvilket igen gør at det ikke er valget til ferien. Skal du have fleksibilitet til dit mirrorless skal der en større optik på også fylder det pludselig næsten det samme som et lille dslr.

Billede kvaliteten i Canon G1x er rigtig god for et kompakt kamera. Der er godt med indstillings muligheder direkte på kameraet, som  f.eks. eksponeringskompensation.

Raw filerne byder på en rigtig god billede kvalitet og super muligheder for at justere billedet efterfølgende.

Canon G1x koster i skrivende stund 4.875 kroner hos activfoto.

Står du og mangler et super godt kompakt kamera, som supplement til dit dslr så er Canon G1x helt sikkert et godt valg.

 

About Theis

Fotograf og fotoblogger :) http://www.theis.dk http://www.theis.dk/fotograf/blog Facebook: https://www.facebook.com/TheisPoulsenPhotography