Samyang tilt/shift optik er blevet vejet….og fundet for let

Jeg har haft lånt en Samyang 24mm tilt/shift i nogle dage til test for at se om det var noget for mig.

Når jeg kiggede på en Samyang var det fordi det er under halv pris af en tilsvarende Nikon optik

Jeg har ikke prøvet en tilsvarende Nikon optik alene fordi Samyang koster i nærheden af 6000 kroner og Nikon’s koster næsten 15.000 hos Photografica. (jeg bruger Nikon, og derfor er det fabrikat det jeg referere til)

Jeg havde (og har) en klar ide om at Nikons er bedre, og tror også at Canons er bedre, men prisen på Korea modellen er meget tillokkende. Nu har jeg jo ikke testet Nikons tilt/shit optik men jeg kan kun tro den er bedre end Samyangen. Sagt på en anden måde: jeg kan ikke forestille mig at den ikke er bedre – det må den være !

En tilt/optik bruger man typisk til arkitektur, landskabsfotografi og til nogle effekter som miniature.

Når det skal bruger til arkitektur fotografi er det for at undgå styrtende linier og landskabsfotografen vil gerne have en enorm dybdeskarphed.

Men jeg tænkte at jeg også kunne bruge dem som en almindelig 24mm. Men jeg synes ikke at billedkvaliteten er god nok. Jeg mangler både skarphed og kontrast.

I sagens natur er det en manuel fokus optik og er i det hele taget ikke en point-and-shoot optik (hvis der noget der hedder det…) men en optik, hvor man kæler for detaljen – og så er Samyang ikke sagen !

Det levede ikke op til mine forventninger….

Et eksempel er, at der ikke følger en modlysblænde med…WHAT ? Du så rigtigt – ingen modlysblænde, hvilket er helt ubegribeligt da optikken har en rigtig kedelig tendens til flare.

Flare kan være en lækker ting men den laver flare på en dum måde, som en vintage Olympus optik jeg også har.

Da jeg ingen erfaring har med tilt/shit optikker har youtube været flittigt benyttet. Fx er denne set mere end een gang:
YouTube-forhåndsvisningsbillede
Og så faldt jeg over denne anmeldelse af Samyang optikken (som også hedder Rokinon på nogle markeder), hvilket bekræftede mig i mine erfaringer. Det er dejligt at blive bekræftet…:-)
YouTube-forhåndsvisningsbillede

Min konklusion er også at du skal spare pengene her og spare op til en tilt/shift optik af et andet fabrikat.

 

About Henrik Wessmann

A Happy Photographer of All Things