Nikon-D3200-625x350

Nikon D3200 – Fik en tur i test maskinen

Kameraet har efterhånden været på marked i nogle måneder, dog har jeg haft rigtigt svært ved at få fingerne i det. Men nu er det endelig lykkedes :)

Førstehånds indtrykket

Nå man lige har det mellem hænderne, så virker det ikke af meget. Det er let og fylder stort set ingenting (i forhold til et D800).

Knapperne sidder som de skal, hvis man vel og mærket er vant til Nikon. Ellers er der ikke så meget at sige om det.

Der er ikke så meget hokus pokus med det. Min mindste knægt fik lov til at rende rundet med det i en times tid, og han havde ingen problemer med at bruge det.

Dog skulle jeg lige vende mig til at bruge skærmen på bagsiden, normal ville bruger jeg et lille display, hvor jeg kan se alt om kamerats grundlæggede opsætning og indstillinger.

Anmeldelse

Jeg har denne gang valgt at lave en video anmeldelse/gennemgang af kameraet. Jeg vil anbefale at du ser den, og gerne til ende, da der er nogle små interessante ting med.

YouTube-forhåndsvisningsbillede

Ellers kommer konklusionen senere her på siden, dog vil du mangle en del info 😉

ISO

Nå man køber et entrylevel kamera, så få man hvad man betaler for. ISO håndtering på kamera i denne klasse, ja den er der, men det plejer ikke at være noget man råber hurra for.

Jeg må indrømme at D3200 ISO rækkevidde den overrasker mig meget. Nikon har virkelig givet deres Entry level serie et godt hak op af.

Men hvorstor er forskellen mellem 100 og 6400? Det kan se på de to næste billeder.  Klik på billederne for at se dem i større format, og så kan du bruge pilene til at løbe igennem dem. For at se hvordan støjen er, så kig på baggrunden, den er mere sløret og derved er det nemmere at se.

ISO 100

ISO 6400

Her kan du se detale graden på et ISO 32oo skud.

Her er en 100% beskæring, det er til at leve med 😉

Test billeder

Jeg syntes at det dynamiske omfang er rigtigt godt, der er en god detalje grad, både i mørke og lyse områder.

Igen et eksempel på et ISO 6400 billede.

Fokus

Der manglede lidt fokus punkter, i forhold til det jeg normalt bruger. Men overall var autofokusen hurtig, og virkede som det skulle.

Konklusion

D3200 er en lille frækkert, som jeg skrev i overskriften. Det er lykkedes Nikon at pakke mange krafter, ned i en lille indpakning.

ISO håndteringen er i top, billede filerne er dejlige store, 24 mipx,  og farverige. Guide funktionen er jeg helt vild med (se video), det er simpelthen genialt fundet på. Samtidig syntes jeg, at det er en af de mest overssete funktioner på kameraet.

Skal jeg komme med noget negativt, så mangler der et par knapper, og nogle menu muligheder (se video). Dog er det nok bare mig der er vant til noget andet, og derfor forventer jeg det.

Nej Nikon har ikke betalt mig for at lave dette indlæg, jeg er bare vanvittigt begejstret for D3200. Det ligger i en pris omkring de 3595 kr (hos activfoto.dk), for huset alene, og  knap 6000 for et kit sæt. Normalt så kigger jeg lidt skævt (lidt kamera snob er man vel) til deres entry level serie, D3200 tog bare lige fusen på mig :)

Jeg vil sige til alle kommende fotografer, hvis du skal ud og købe et DSLR, så tag et seriøst kig på D3200. Det har for alvor slået D5100, som var min normale anbefaling, helt af pinden. Smider du et 35mm f/1.8 eller et 50mm f/1.8, i tasken sammen med kameraet, så er du ret godt stillet. Ellers brugte jeg det med et 18-200, da jeg rendte rundt og testede det.

Tak til Nikon og Activfoto for udlån af kameraet.

About Jakob Kjøller

Fotograf og fotoblogger :) Side: http://www.kjollers.dk Blog: http://www.kjollers.dk/blog

41 comments on “Nikon D3200 – Fik en tur i test maskinen

 1. Hej blogger :)
  Jeg så ikke hele videoen igennem :)
  Så det kan godt være du allerede har svaret på spørgsmålet i videoen :)
  Men når du kigger på Canons 60D, Canon 650d, Sonys alpha 57, og selvfølgelig Nikon d3200, hvilket kamera ville du så vælge?
  PS: Er lidt af en begynder :)

  1. Hej Josephine

   Det er bare i orden, jeg svare ikke på dit konkrete spørgsmål 😉

   Men det er et svært spørgsmål. Jeg er Nikon mand, og her mest erfaring med Nikon.

   Det er alle tre gode mærker. Men som jeg svare alle andre, “Kender du andre der har system kamera, så overvej at købe det mærke”.

   Hvorfor? Jo, det er nemmere at låne udstyr, og få hjælp hvis man kender nogle, der har det samme mærke som en selv.

   Canon og Nikon er store tunge spiller på marked, og levere begge kamera af rigtig god kvalitet. Sony er lidt en joker, de laver godt udstyr, og de er spået et godt år i 2013.

   Men som sagt, så er D3200 et rigtigt godt kamera, og især til prisen 😉

   Beklager at jeg ikke kan komme med et bedre svar..

 2. Hej blogger

  Jeg har lige fået et Nikon D3200 i julegave. Jeg er ny og er ved at lære. Det var en god gennemgang som jeg fik meget ud af. Jeg har dog lige et spørgsmål ang. autofokus motoren ( det har jeg hørt det hedder) sidder den i Kamerahuset eller i objektivet?

  Godt nytår

 3. Hej Jakob

  Jeg er i fuld gang med at overtale mine forældre til at give mig et Nikon D3200 i fødselsdagsgave :-)

  Men jeg har et spørgsmål: Jeg har hørt at man på 3000-serien ikke kan se det motiv man vil tage et billede af på skærmen, men at man kun kan bruge “øjet”. Er det rigtigt?

  Hilsen Nette

  1. Hej Nette

   Jamen det skal du bare blive ved med 😉

   Måske de tideligere modeller, men D3200 har liveview, så du kan sagtens bruge skærmen.

   – Jakob –

 4. Hej jakob

  Hvad ville du vælge, vi har valget mellem samsung nx11 og nikon D3200.

  er ny begynder inde for kamera.

  Hilsen Thomas

  1. Hej Thomas

   Jeg kender ikke så meget til Samsung serien, udover at den få rigtig meget ros.

   Spørgsmålet er nok, hvad det er du vil på lang sigt. Vil du “bare” have filer med en god kvalitet, eller er det noget mere du vil?

   Typisk køber man sig ind i en “familie”, du så opbygger over tid.

   De nye spejlløse kamera levere billeder af høj kvalitet, og på mange måder er de vejen frem, især hvis planen ikke er at gå “All in” på gear området.

   Spejlreflekskamera har dog typisk en større sensor, og muligheden for at se billeder live, dvs. Ikke at have en skærm søger, men en rigtig søger.

   Så det er svært at sige om det er det ene eller det andet, man skal gå efter :)

 5. hey jacob

  jeg optager meget til dagligt og så tænkte jeg på om man ikke kunne bruge et spejlrefleks til at optage med?! kan dette kamera anbefales til at optage videoer med til youtube?

  1. Hej Christian

   Tja tjoo, det kan lave video, og det giver dig muligheder for at smide nogle gode objektiver på.

   Det er et kamera, ikke et video kamera. Men det kan sagtens bruges til at lave video, ingen tvivl om det.

   Men nu ved jeg jo ikke hvad det er for noget video du laver? Er det kunst, med små “knips” af hverdagen, eller ?

   – Jakob –

 6. Hej Jakob

  Jeg har nu efter længere tids overvejelse besluttet mig for at købe et spejlreflekskamera, og er i den forbindelse løbet faldet for Nikon, men er i tvivl om det skal være D3200 eller D5100.

  Efter at have læst et par amerikanske anmeldelser var jeg nok mest til D5100, men efter at have læst din, og set videoen, er jeg igen kommet i tvivl.

  Du skriver at du tidligere ville have peget på D5100, men nu klart hælder til D3200, Mit spørgsmål er hvorfor? Hvad er det som gør det bedre?

  D5100 kan jo tilte skærmen. Mangler det ikke lidt på D3200?

  Håber at du kan hjælpe mig lidt med mit valg.

  Hilsen

  John Knudsen

  PS Har tænkt mig at købe en Nikon 18-105mm f:3.5-5.6G ED VR AF-S DX dertil. Tænkt som en god allround linse, da jeg ikke umiddelbart “gider” at slæbe rundt med mere end en linse. Er det et godt valg? Eller kommer jeg til at fortryde?

  1. Hej John

   Jeg har tideligere anmeldt D5100, hvilket absolut er et godt kammera det skal der ikke være tvivl om.

   Men nå det så er sagt, syntes jeg at D3200 rykkede baren for hvad der var godt, og hvad der var virkeligt godt. D5100 er jo også siden blevet afløst af D5200, dette har jeg dog ikke haft fingrene i endnu.

   Vippe skærmen den var rimelig fiks, men i den måneds tid jeg havde det, brugte jeg den kun en gang, og det var mest for at se hvordan den virkede. Så jeg savner den ikke.

   Jeg syntes at farverne og ikke mindst ISO håndteringen er meget bedre i D3200 end D5100. Før i tiden sammenlignede jeg D5100 med D3100, og der var D5100 bare bedre. Det er som alt andet, et spørgsmål om hvornår tingene kommer ud.

   Nikon 18-105mm er et helt fint allraound objektiv. Personligt har jeg et 18-200 til mit DX kamera, et giver lige det mere i rækkevidde, men om det er pengeneværd, det er svært at sige.

   Jeg håber det var svar nok, ellers må du endelige skrive 😉

   – Jakob –

 7. Hej Jakob

  Jeg faldt over din anmeldelse af D3200 og min nysgerrighed er vakt. Jeg købte en D40X for et del år siden men vil gerne investere i et nyt da jeg fotograferer mere og mere. Jeg ved ikke om jeg gjorde den fejl at købe en tamron 18-200 mm F/3.5-6.3 i stedet for en original nikon 18-200 mm, men jeg synes ikke lensen arbejder så godt sammen med kameraet i de situationer jeg har brug for det. Har du nogen erfaring med original/uoriginal?

  Jeg skal fotografere et bryllup til maj og derfor tiltalte guiden mig rigtigt meget da jeg ligesom kun får en chance for at gøre det rigtigt, så tænker bare at købe kamerahuset. Du skriver “Smider du et 35mm f/1.8 eller et 50mm f/1.8, i tasken sammen med kameraet, så er du ret godt stillet. Ellers brugte jeg det med et 18-200, da jeg rendte rundt og testede det.” Vil du også anbefale 35mm f/1.8 til det formål?

  På forhånd tak
  Med venlig hilsen
  Søs

  1. Hej Søs

   Jeg kender ikke den Tamron så godt. Jeg mener at den har fået gode reviews, men om den fokusere hurtigt nok med et D40X, eller D3200, det kan jeg ikke lige sige.

   Men kan du uddybe “arbejder ikke så godt sammen”?

   Grunden til at jeg blandt andet, anbefaler et 35 mm f/1.8, er at du få en god kombination, der ikke koster alverden. Til et bryllup ville du endda kunne, lave både billeder i lavbelysning, og lav dybde.

   – Jakob –

 8. Hej Blogger

  Jeg havde besluttet mig fuldt og fast i at købe et nikon d3200, lige til at jeg så et sted på nettet at den ikke havde manuelt lukke hastighed. jeg har set det på denne her side (http://versusio.com/da/canon-eos-550d-vs-nikon-d3200) og syntes det lyder helt vildt dumt at man ikke selv kan styre lukke hastigheden, det skal lige siges at det er mit første dslr som jeg skal have fat i, så jeg er ikke så erfaren inden for emnet.

  1. Hej Mikkel

   Jeg har lige skimtet den anmeldelse, og der er så vidt jeg kunne se en par fejl, muligvis flere. Bla. er WiFi, en tilkøbs “dims”, og ikke indbygget.

   Du kan styre D3200 100% manuelt. Jeg arbejder primært på manuelt, det gjorde jeg også her :)

   – Jakob –

 9. Hvorfor kan jeg ikke indstille mit D3200 til video – den tager billeder i stedet. Hvad gør jeg forkert?

 10. Hej Jakob

  Jeg skal købe et nyt kamera men jeg ved ikke helt hvilken.
  Så ville lige spørge dig om hvilken er bedst.
  Nikon D3200 vs. Nikon D5100

  Hvilken er bedst?
  Kvalitet, video, lys billeder, mørke billeder osv.
  Da D3200 har 24 MP bruger den så mere plads på kortet pr. billed.
  Er nybegynder.

  Hvilken er bedst til kameraerne?
  Nikkor 18-55 eller 18-105 ?

  Håber du kan svare på mine spørgsmål.
  Har virkelig brug for dine svar som fotograf.

  Tak på forhånd.

  Med Venlig Hilsen
  Cali S.

  1. Hej Cali

   Jeg skal gøre mit bedste for at svare dig :)

   Jeg ville helt klart vælge D3200, da D5100 er en “gammel” dreng. Der er så imellemtiden kommet D5200, men denne har jeg ikke haft mellem hænderne endnu.

   Der er sket meget på sensor siden, fra D5100 kom ud, til D3200 kom ud. Efter min mening er D3200, D5100 langt overlegen på lys og billede kvalitet.

   Ang. objektiver ville jeg vælge et 18-105, de sidste 50 mm. er guld værd. Allerhelst ville jeg kigge på et 18-200, dette objektiv har jeg selv, og har været glad for det i små 5 år nu.

   Jeg håber at det kunne svare på dit spørgsmål :)

   Ellers spørger du bare igen!

   – Jakob –

 11. Hej Jacob,

  Jeg skriver fordi jeg er lidt i tvivl om hvad objektiv jeg skal vælge til mit D7000 kamera. Jeg er nybegynder og ikke så meget forstand, mere end at jeg godt vil bruge lidt på objektiv også.
  Har set på 16-85 el 18-200
  og 50mm 1,4 også ..
  Jeg regner ikke med at jeg skal have mere end 2 objektiver men tiden må vise. :) hvad kan du anbefale.. jeg tager en del billeder af min hund og familie på ferie og i haven.
  Lige nu render jeg rundt med et Canon lommekamera 510HS, som ikke kan følge med til hvad jeg skal tage billeder af, så derfor det nikon valg.
  Jeg har snart læst mig til søvne i flere uger omkring hvad der kan passe og ikke. :)

  MVH
  Alex Just

  1. Hej Alex

   Ja, det er ikke nemt at vælge glas 😉

   Nikons 16-85 er uden tvivl et lækkert objektiv, det er dejligt bredt (vidvinkel) og rigtigt skarpt.
   Nikons 18-200, det har ikke lige så god en vidvinkel, men til gengæld har det en længere tele, der når de 200 mm.

   Personligt syntes jeg, at 18-200 vinder på spændvidden. Du kan komme ret langt med 18-200 mm, og jeg har gennem 4-5 år, været ret glad for min udgave af det. Det har indtil fornyligt været det jeg pakkede ned i min rejsetaske, nu er det skiftet ud med en 28-300 til FX.

   En 50 mm f/1.4 eller f/1.8. er altid et godt objektiv af have. måske endda et 35 f/1.8, hvis det skal bruges meget indendørs.

   Så min anbefaling er et 18-200 + et 50 f/1.(4 eller 8 afhængig af prisen) :)

   – Jakob –

   1. Hej Jacob,

    Mange tak for info.. Jeg vil se mig om efter et 18-200 og måske en fast objektiv..

    MVH
    Alex Just

 12. Hej blogger
  Jeg har kigget meget på D3200, men har også set lidt efter et systemkamera. Hvad ville du anbefale, og i såfald du vil anbefale systemkamera, hvilket skulle jeg så gå efter? Jeg vil helst ikke af med mere end lidt over 3000 kr :-)

 13. hej Jacob..

  Jeg skal ud og købe mig et nyt kamera og mærket skal være Nikon..
  så ville jeg høre dig om Nikon p520 er er godt køb??

  har prøvet og søge efter nogle test af kameraet på dansk men kan ikke finde nogen..

  MVH

  Rene Elniff

 14. Hej Jakob. Tak for en fantastisk gennemgang af diverse features, jeg har på den baggrund lige købt et sådanne af slagsen. Jeg er nybegynder, og det tiltaler meget at man fra Nikon´s side er så forklarende i hvad man egentlig laver når man skal tage et billed. Jeg har været ude og se en del kameraer inden jeg tog beslutningen om at købe D3200 modellen, og mange af modellerne virker som om at man skal have en del viden for at kunne bruge kameraet optimalt, hvor i mod D3200 klart henvender sig til nybegynder segmentet. Men endnu en gang tak, super blog du har.
  De bedste hilsner Henrik

 15. Hej Blogger.
  Tak for en fin video.

  Min kæreste og jeg går i overvejelser om at købe et spejlreflekskamera, men vi kender intet til hverken modeller eller hvad man skal gå efter.
  Vi har være en tur i elgiganten som fortalte meget godt om sony a58 men vi har altid hørt at man skal købe Nikon eller Cannon.

  Vi skal bruge det til ren privatbrug og vil ofre omkring 5000 kr.
  Efter vi at læst din beskrivelse er vi nu kommet i tvivl. Ville du vælge Sony a58, Nikon d3200 eller d5200???

  Håber du kan hjælpe.

 16. Kan kameraet auto-fokusere hvis man trykker halvt ned?

  Og fungerer fokus i øvrigt bare ud af boksen?

  Det er ret forvirrende når man heel tiden kun hører at der ikke er en “focus moror” indbygget. Hvad betyder det – det tror jeg mange ikke helt forstår… :)

  Jeg leder efter et godt point and shoot kemera – og er selvfølgelig 100% amatør. :)

  1. Hej Jonas

   Ja, det fokusere når man trykker halvt ned, og ja det fungere ud af boksen :)

   Det med fokusmotor, er at kameraer ikke kan bruge autofokus med alle objektiver. Alle objektiver med navnet AF-S (autofokus servo, mener jeg) skulle gerne virke med huset. Dvs. Du har massere af muligheder.

   Jeg håber det var svar :)

   Mvh

   Jakob

 17. Hej Jakob

  Jeg skal købe mit første spejlreflekskamera
  Kameraet skal bla. bruges på rejser og til alm. familiefoto, men det jeg primært ønsker er et kamera som jeg kan tage fantastiske portrætter af mine to døtre med.

  Hvad vil du sige er de vigtigste krav jeg skal stille til mit nye kamera? Hvor langt kommer jeg ex. med det objektiv 18-50mm som stort set altid følger med i en startkit til Nikon/canon? og hvis jeg skal købe et ekstra objektive, hvad vil du da anbefale?

  Med venlig hilsen
  Carina

 18. Hej Jakob

  Lille tilføjelse til mit spørgsmål ovenfor:
  Jeg har fundet et tilbud på et Nikon d3100 hvor der er to objektiver med :18-55mm og 55-200mm
  Pris 3999 kr.
  Mit spørgsmål er: Er det et godt køb? I de anmeldelser jeg har læst på nettet vinder d3200 klart over d3100 som jo efterhånden er en gammel model…

  Med venlig hilsen
  Carina

 19. Jeg skal inden længe ud og købe et spejlreflekskamera. I den forbindelse er jeg i tvivl om det skal være et Nikon D3200 eller et Canon EOS 600D.
  På hvilke områder skiller de sig væsentligst ud fra hinanden?

  Mvh

  1. Hej Bent

   Da jeg ikke har prøvet 600D kan desværre ikke lige sige, hvilket et du skal vælge. Dog kan du se en 1:1 sammenligning her: http://snapsort.com/compare/Canon-600d-vs-Nikon-D3200

   Stod jeg og skulle starte nu, ville jeg nok tage “teknik” hatten på, og sige at D3200 er 1 år yngre end 600D, og derfor ville jeg regne med at teknologien i det var bedre, i 1:1 samenligningen er der dog flere ting der peger i D3200s foredel. Jeg havde gerne set en fokus motor indbygget i D3200, men når det så er sagt, har D3200 en større sensor, og det ville jeg personligt hellere have.

   Men som jeg plejer at sige, hvis du kender nogle der allerede har DSLR, så overvej at køre sammen serie, det gør det lettere at låne og prøve hinandens udstyr.

   Mvh

   Jakob

 20. Var meget interesseret i dette kamera, idet jeg har den fremragende Nikon 35mm f/1.8, som jeg ville montere på den, men synes ikke billederne er skarpe – altså generelt.

  Gik derfor på Dpreview, og læste deres test, og de siger desværre det samme.

  “Slightly soft output at a pixel-level”

 21. I øvrigt skriver imaging ressources det samme:

  “Sharpness. The Nikon D3200 produced very good detail overall when coupled with a sharp lens such as the Nikon 35mm f/1.8G prime used in the above left crop, though images are still slightly soft overall. ”

  Ved ikke om PP kan ændre dette, men Cameralabs giver også D3100 højere karakter end D3200

  1. Hej Thomas

   Jeg kender ikke til det pågælende objektiv.

   Men nå det er sagt, så er jeg ikke så meget for Tamron. Jo, de laver fine objektiver til prisen, men har det med at blive slidt over tid.

   Hvis du skal gå trediepart, så kig på Sigma, dem har jeg det bedre med, ellers gå efter det mærke dit kamera er.

   Mvh

   Jakob

 22. Hej Jacob.

  1) Ligefor tiden har jeg et canon 1000D, men overvejer gevaldigt at købe et Nikon D3200. Ved du hvad forskellen er mellem disse to kameraer? og om det eventuelt kan tage bedre billeder, da jeg synes at mit (canon 1000D) ikke kan tage så skarpe billeder som ønskes.

  2) Tror du at et Nikon D3200, ville være et oplagt kamera til at tage billeder af heste/dyr/natur/portræt og billeder i bevægelse (Såsom: Ride billeder osv.)

  3) Er billederne stadig skarpe selvom de kommer op på computeren?

  4) 1 ting mere. Ville du kunne anbefale et ”Tamron 70 – 300mm zoom objektiv” ?

  M.V.H Michelle :)

Comments are closed.